Când apar dinții la bebeluși

Dinții la bebeluși reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea acestora și un moment semnificativ pentru părinți. Primul zâmbet cu dințișori este adorabil și emoționant pentru orice familie. Însă, acest proces poate ridica întrebări și îngrijorări …

Când apar dinții la bebeluși

Dinții la bebeluși reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea acestora și un moment semnificativ pentru părinți. Primul zâmbet cu dințișori este adorabil și emoționant pentru orice familie. Însă, acest proces poate ridica întrebări și îngrijorări pentru părinți, iar în acest articol vom explora tot ce trebuie să știți despre momentul când apar dinții la bebeluși.

De ce apare primul dinte la bebeluși?

Apariția primilor dinți la bebeluși este un proces natural care face parte din dezvoltarea normală a acestora. În general, dinții de lapte încep să iasă prin gingii între vârsta de șase luni și un an. Cu toate acestea, fiecare bebeluș este diferit, deci este perfect normal ca unii să aibă dințișori mai devreme sau mai târziu decât alții.

Simptomele apariției dinților la bebeluși

Pe măsură ce dinții încep să iasă prin gingii, pot apărea unele simptome neplăcute pentru bebeluși, cum ar fi:

 • Iritabilitate și agitație
 • Salivare excesivă
 • Mâncatul mai puțin decât de obicei
 • Refuzul suptului la sân sau biberon
 • Înfundarea nasului și tusea
 • Scuipatul

Aceste simptome pot fi cauzate de disconfortul pe care îl resimte bebelușul în timp ce dinții încep să erupă. În acest timp, gingiile lor sunt umflate și sensibile.

Ordinea apariției dinților de lapte

De obicei, dinții de lapte apar într-o anumită ordine. Primii dintișori care apar sunt cei din față, numiți și incisivi, urmați de dinții laterali și cei din spate. Iată ordinea tipică de apariție a dinților de lapte:

Dinții de lapte Ordinea apariției
Incisivii centrali inferiori Între 6 și 10 luni
Incisivii centrali superiori Între 8 și 12 luni
Incisivii laterali superiori și inferiori Între 9 și 13 luni
Dinții laterali superiori și inferiori (canini) Între 16 și 23 luni
Dinții molari superiori și inferiori Între 13 și 19 luni

Cum să ajutați bebelușul în timpul erupției dentare

Erupția dinților poate fi un proces inconfortabil pentru bebeluși, iar părinții pot lua unele măsuri pentru a-i ajuta să treacă mai ușor prin această etapă:

 • Massagează ușor gingiile cu un deget curat sau cu un obiect moale.
 • Oferă bebelușului jucării moi și reci pentru a mușca.
 • Folosește o perie de dinți moale și specială pentru bebeluși.
 • Evită alimentele și băuturile dulci sau acide care pot afecta dinții.
 • Consultați pediatrul pentru a primi recomandări și, dacă este cazul, medicamente potrivite.

Îngrijirea dinților de lapte

Îngrijirea dinților de lapte este esențială pentru menținerea sănătății orale a bebelușului. Deși dinții de lapte vor cădea în timp, este important să îi menținem sănătoși pentru a evita complicații și pentru a forma baza unei igiene dentare corespunzătoare. Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea dinților de lapte:

 • Începe să îngrijești dinții încă de la apariția primului dinte. Folosește o periuță de dinți specială pentru bebeluși și periază delicat dinții și gingiile.
 • Evită lichidele zaharoase înainte de culcare și nu lăsa bebelușul să adoarmă cu biberonul în gură.
 • Programează o vizită la dentist începând cu vârsta de un an sau în momentul apariției primilor dinți, pentru a te asigura că totul este în regulă cu sănătatea orală a micuțului.
 • Pentru copiii mai mari, folosește pastă de dinți cu fluor, adecvată vârstei lor, și supraveghează periajul pentru a se asigura că își curăță corect dinții.
 • Oferă o dietă echilibrată și sănătoasă, bogată în legume, fructe și lactate.

FAQs despre apariția dinților la bebeluși

Care este vârsta medie la care apar primii dinți la bebeluși?

Vârsta medie la care apar primii dinți la bebeluși este între șase luni și un an. Cu toate acestea, fiecare copil este diferit, iar unii pot avea dințișori mai devreme sau mai târziu decât alții.

Care sunt simptomele apariției dinților la bebeluși?

Simptomele apariției dinților la bebeluși pot include iritabilitate, salivare excesivă, mâncatul mai puțin decât de obicei, refuzul suptului la sân sau biberon, înfundarea nasului și scuipatul.

Cum pot ajuta la ameliorarea disconfortului dinților la bebeluși?

Pentru a ameliora disconfortul dinților la bebeluși, poți masa ușor gingiile lor, oferi jucării moi și reci pentru a mușca și folosi o perie de dinți specială pentru bebeluși. De asemenea, evită alimentele dulci sau acide care pot afecta dinții.

Când ar trebui să programez prima vizită la dentist pentru bebeluș?

Recomandat ar fi să programezi prima vizită la dentist pentru bebeluș începând cu vârsta de un an sau în momentul apariției primilor dinți. Un control timpuriu îi poate ajuta să dezvolte obiceiuri sănătoase de igienă orală și poate preveni eventuale probleme dentare viitoare.

Cât de importantă este îngrijirea dinților de lapte?

Îngrijirea dinților de lapte este foarte importantă pentru menținerea sănătății orale a bebelușului. Chiar dacă acești dinți vor cădea în timp, ei joacă un rol esențial în sănătatea gurii și în asigurarea spațiului necesar pentru dinții permanenți.

Vezi și:

Lasă un comentariu