Gălbenelele – îngrijire la îndemână

Publicat de Allderma 30.11.2015 0 Comentarii Florile si puterile lor terapeutice,

                             

 

                                                                          galbenele

 

 

     Gălbenelele sunt flori de grădină ușor de procurat, iar proprietățile acestora sunt cunoscute încă din Evul Mediu, ele regasindu-se în compoziția unor anumite tincturi. De-a lungul istoriei, gălbenelele au fost considerate a fi un simbol al creativității, dar și ¨floarea ploilor¨ întrucât, dacă florile nu se deschideau dimineața, prevesteau o furtună sau o ploaie torențială.

        Denumirea de gălbenele provine de la cuvântul latin ¨Kalendae¨ (prima zi din calendarul romanilor). Atât in Roma cât și în Grecia Antică, Orientul Mijlociu și India, acestea erau utilizate atât ca ingredient în diferite preparate gastronomice cât și ca remediu date fiind proprietățile lor medicinale.

      In scop terapeutic se folosesc florile, care se culeg atunci când este soare, când planta este deschisă şi emană uleiuri volatile. Dintre principalele actiuni, amintim: cicatrizantă, grăbeşte vindecarea şi regenerarea ţesuturilor, antiinflamatorie, antiseptică, antimicrobiană. 

        Gălbenelele sunt recomandate atat pentru uz intern, cat și pentru uz extern, regasindu-se  în compoziția  cremelor și a  loțiuniunilor cosmetice datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale. De asemenea, în compozitia plantei intră, printre altele și vitamina C, dar și acid salicilic, datorită cărora aceasta acționează eficient împotriva coșurilor.

           Crema reaparatorie cu  gălbenele si unt de cocos

      Crema cu extract de gălbenele este utilizată pentru o suită de probleme ale epidermei, de la simpla desidratare până la acnee sau psoriazis. Avand la baza untul de cocos, imbogatita cu extract de galbenele, aceasta cremă furnizeaza hidratarea suplimentara, vitaminele si protectia de care pielea are nevoie, in plus stimulează regenerarea celulară a pielii. Patrunde rapid in piele,  și o hidratează în profunzime, fiind un ajutor de nadejde mai ales iarna, cand temperaturile sunt foarte scazute. Prin urmare, o cremă de gălbenele este bine-venită în fiecare casă și, de ce nu, în fiecare trusă de machiaj!

     

Ştiaţi cã...?

  • În popor, gãlbenele mai sunt denumite şi „ochi galben” sau rujuliţã.
  • Sunt asociate cu zodia leu.
  • Sunt originare din zona mediteraneanã.
  • Au  proprietãţi cicatrizante.
  • Infuzia de gãlbenele poate fi utilizatã pentru tratarea conjunctivitei.
  • În unele culturi, gãlbenele erau introduse în perne, dat fiind faptul cã stimuleazã apariţia viselor profetice.
Etichete: galbenele

Scrie un comentariu